Dreisbach aan de Saar (D)

De cursussen die vanuit het SaarRowingCenter in Duitsland worden georganiseerd, vinden plaats in Dreisbach aan de Saar. Tussen Trier en de Luxemburgse grens, ligt aan de Saar het dorpje Dreisbach. Vanaf de stad Luxemburg ligt het hemelsbreed 50 km naar het oostzuidoosten. Vanaf Trier is het ongeveer 45 minuten met de auto. Over de weg vanuit Utrecht is de afstand ongeveer 430 km. De Saar, een zijrivier van de Moezel, stroomt in de omgeving van Dreisbach door een prachtig natuurgebied. Stromen is te veel gezegd. Omdat de Saar gestuwd is, stroomt deze nauwelijks.

foto 21 vlot aan de Saar met vlak roeiwaterVerscholen tussen de steile beboste hellingen langs de oevers en met uitzicht op de rivier, staat het ‘Bootshaus’ van waaruit het SaarRowingCenter opereert. Het ‘Bootshaus’ was vroeger (jaren 60-70) een belangrijk trefpunt voor toppers in de roei- en kanosport. Boven de botenloods is een hotel. Een sfeervolle sociëteit met een groot terras en op de 1e verdieping is eenvoudige slaapgelegenheid in 2 -en 3- persoonskamers, voorzien van een douche-wc-unit. Beneden in het huis is een kleine sauna. Direct ernaast nodigt het multifunctionele sportveld uit tot een partijtje tennis, basket-, volley-, of mini-voetbal.

Het deel van de Saar tussen de sluizen waarop wij roeien is 23 km lang. Door de unieke en beschutte ligging is een groot deel van het water waarop wij roeien vrijwel altijd rustig. ‘Ons’ roeiwater bestaat uit een stuk van zo’n 6 – 7 km: startend vanaf het botenhuis kun je roeien op een ‘recht’ stuk Saar van zo’n 1,5 – 3 km. Op dit deel van de Saar worden de video opnames gemaakt en wordt er gecoacht. Dit deel sluit aan op de Saarschleife. In de Schleife ‘kronkelt’ de Saar tussen de bergen door. Vanaf het botenhuis roei je in zo’n 5 km door de Schleife in een prachtige natuur naar de sluis. Afhankelijk van het type cursus (beginners – gevorderd – ervaren) én de deelnemers roeien we ook een of meerdere trainingen op de Schleife.

Het Saarland – de regio rondom de Saar – staat bekend als een wandel- en fietsgebied bij uitstek met vele gemarkeerde routes. Voor het roeicentrum langs loopt één van de wandel –en fietsroutes. Vanaf het roeicentrum wandel je in circa 1,5 uur naar het uitkijkpunt boven de Schleife. Ook kun je met het pontje de Saar over steken en de kasteelruïne beklimmen. Ook van hier uit heb je een fenomenaal uitzocht, onder andere op het sluizencomplex. Op de mountainbike kun je de omgeving ook goed verkennen.

Foto 6 uitzicht vanaf kasteel op Saar

Daarnaast zijn er veel bezienswaardigheden en plaatsen die een bezoekje waard zijn. Op loop- en fietsafstand ligt Mettlach, ook wel de keramiek stad van Duitsland genoemd. Naast de fabriek van Villeroy&Boch met zijn druk bezochte outlet is een bezoek aan het Villeroy&Boch museum zeer de moeite waard. De idyllische binnenstad van ‘Weinort’ Saarburg nodigt ook uit tot bezoek. Trier is ook een mooie stad met veel Romeinse cultuur.