Roeien in Sevilla

In het najaar en winter worden in Sevilla en in het zuiden van Spanje roeicursussen georganiseerd. Tijdens deze cursussen kun je – vaak met mooi en lekker roeiweer – goed werken aan je roeitechniek onder deskundige begeleiding van een of meerdere ervaren Nederlandse coaches.

Sevilla

In het koude najaar en winter is Sevilla het mekka van de roei- en kanosport. Topploegen uit tal van landen slaan hun trainingskamp op in Sevilla. Het SaarRowingCenter ook. Elk jaar organiseert het SaarRowingCenter in februari/maart en in oktober een 5 daagse cursus/trainingsweek. Roeien in Sevilla biedt de mogelijkheid sport te combineren met kunst en cultuur. Sevilla, een mooie en aantrekkelijke Spaanse stad met tal van bezienswaardigheden,  is dan ook een ideale omgeving voor niet-roeiende partners.

roeien-in-spanje-sevilla-1

Sevilla is goed bereikbaar met het vliegtuig vanuit Nederland. Met bus of taxi ben je in circa 20-30 minuten vanaf het vliegveld in de stad. Je hebt in Sevilla geen auto nodig om de stad te verkennen. Lopend of op een (huur)fiets kun je het interessante deel van de stad ‘doen’. Vanuit het centrum ben je in 10 – 20 minuten op het roeicentrum van waaruit we dagelijks starten.

roeien-in-spanje-sevilla-2

Deelnemers

Deelnemers aan de cursus/trainingsweek in Sevilla komen vaak uit onder Nederland, Duitsland en/of Zwitserland. De kans is dan ook groot dat je in Sevilla deel uit maakt van een internationale groep roeiers. Je wordt in het Nederlands gecoacht.

Hoe ervaren moet je zijn als roeier?

De gevorderde of ervaren roeier neemt deel aan de cursus/trainingsweek. Met goede coaching slijp je je techniek verder fijn. Afgelopen jaren hebben een aantal deelnemers zich in Sevilla voor bereid op wedstrijden als de Skiffhead, de Heinekenvierkamp en de Head. Ook beginnende skiffeurs worden gecoacht in Sevilla. Bij een minimaal aantal van drie beginnende skiffeurs wordt een apart programma ‘skiff beginner’ georganiseerd.

Roeiwater

Je roeit op een rivier, de ‘Guadalquivir’. Het roeiwater is eigenlijk geen rivier meer. De rivier is in het verleden verlegd (om de stad heen). De ‘rivier’ in de stad stroomt dus niet meer. Ons roeiwater is 7 km lang en bestaat uit de internationale wedstrijdbaan (2 km) met gebouwen van de Expo92 aan één oever.

Ten noorden van de wedstrijdbaan roei je in een groen gebied. Het zuidelijk deel van het roeiwater is meer historisch en stedelijk van karakter. Je roeit hier dwars door het centrum van Sevilla. Je passeert karakteristieke bruggen en je kijkt vanuit de boot uit op ondermeer de Gouden toren, de Giralda toren en het San Telmo paleis. Er is nauwelijks scheepvaart. Op het zuidelijk deel van de rivier af en toe een boot met toeristen die langs het front van de historische stad vaart. Deze boten maken nauwelijks golven.

Roeicentrum

Het internationaal roeicentrum (High Performance Centre “La Cartuja”) waar we te gast zijn is goed bereikbaar vanuit het centrum van Sevilla: 10-20 min per fiets of per taxi.

roeien-in-spanje-sevilla-4

 

Boten

Er wordt geroeid in skiffs. Afhankelijk van je niveau roei je in een Empacher wedstrijdskiff, een Wintechskiff (Clubracer) of een Spaanse oefenskiff (Yoletas). Je kunt ook roeien en gecoacht worden in de 2x, 2-, 4x en 4-. Voor deelname in meermansboten moet je je als ploeg aanmelden.

Programma: roeien en coachen

De cursus/trainingsweek is van maandag  tot en met vrijdag. Je roeit 4 dagen, op woensdag heb je ‘vrij’: je hebt dan tijd om overdag Sevilla te bezoeken. Je roeit 2 maal per dag in de skiff (’s ochtends 1 uur en 30  min en ’s middags 1 uur en 15 min). Je wordt in principe de gehele cursus begeleid door de zelfde Nederlandse coach (RC3/RC4) die ervaring heeft met het coachen van beginnende roeiers tot ervaren veteranen.  De coaching is vanuit een motorboot (catamaran). Elke ochtend maakt de coach video opnames, die na de lunch samen met jou geanalyseerd worden. Middags ga je weer het water op om te trainen met de resultaten van de video analyse (oefeningen, aandachtspunten) als vertrekpunt. De coach begeleidt maximaal 4 skiffeurs, twee 2x/2- of één 4x/4-. Het aantal coaches dat mee gaat is afhankelijk van het aantal deelnemers en/of het type boten dat gecoacht moet worden.

roeien-in-spanje-sevilla-6

 

Data

 • 2018: maandag 5 t/m vrijdag 9 maart: VOL
 • 2018: maandag 12 t/m 16 maart – bij minimaal 6 aanmeldingen een 2e week in Sevilla
 • 2018: maandag 5 t/m vrijdag 9 november
 • 2019: maandag 25 februari t/m vrijdag 1 maart

 

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld voor de cursus/trainingsweek bedraagt EUR 790,– incl BTW. Hier is bij inbegrepen:

 • 4 dagen toegang tot en gebruik faciliteiten van het Internationaal Roeicentrum
 • 4 dagen roeien in een skiff of ander boottype
 • 8 roeisessies in 4 dagen
 • Coaching en video opname vanuit catamaran
 • 4 x lunch
 • 3 x video analyse na de lunch
 • persoonlijke coaching
 • op de persoon/ploeg afgestelde boot

 

Reis en overnachting

Reis en overnachting boeken de deelnemers zelf. Indien gewenst en indien capaciteit beschikbaar, kan overnacht worden in het sporthotel bij de roeibaan/roeicentrum of in het nabij gelegen 5* hotel (loopafstand). Veel deelnemers geven echter de voorkeur er aan te overnachten in down town Sevilla en kennis te maken met het avondleven van de stad.

Info/aanmelden

Wil je nadere informatie, een gedetailleerd programma of wil je je aanmelden, neem dan contact op met Theo van den Broek van het SaarRowingCenter via de mail info@saarrowingcenter.com of telefonisch 06 512 00 637.